English
Mapa webaKontakt


Ježeva kućica

Na južnom dijelu Sportskog parka Mladost uz Savski nasip prilikom sječe suhih i trulih stabala u jednom deblu pronađen je ježev brlog. U brlogu se nalazila ježinka s četiri mala ježa.
 
Ježevi spadaju među najljepše životinje i kod ljudi izazivaju simpatije. Žive samački životom, osim u vrijeme parenja i odrastanja, a kada mali ježevi dovoljno odrastu počinju samostalni život. Ježevi su vrlo korisni u prirodi jer mogu pojesti velike količine raznovrsnih kukaca, puževa i crvića. Hrane se još korijenjem, raznim bobicama i biljkama, ali u vrlo malim količinama, tako da ne prave štetu u prirodi.
 
U potragu za hranom kreću u sumrak i noću, a dan obično prespavaju na skrovitom mjestu, ispod lišća ili u skrovištu koje u pravilu imaja dva ulaza, skrivena u gustoj vegetaciji.
 
Kako bi pronađeni ježići doživjeli svoju starost (prosječni životni vijek ježa je oko sedam godina), zaposlenici Podružnice Upravljanja sportskim objektima i Podružnice Zrinjevac preselili su ježevu obitelj na novo, sigurno mjesto.