English
Mapa webaKontakt


Održana ekološka akcija čišćenja jezera Jarun Think Green 2017.

U nedjelju, 05.11., održana je akcija čišćenja jezera Jarun, u organizaciji ronilačkog kluba „Roniti se mora“ iz Zagreba.
Ovu hvalevrijednu akciju pod nazivom Think Green podržao je i sponzorirao časopis National Geographic Hrvatska, a pridružili su joj se ronioci još nekoliko ronilačkih klubova iz Hrvatske.


Prilikom zarona, na plaži kod Otoka Univerzijade, ronioci su iz jezera izvadili manju količinu otpadnih staklenih boca, limenki (dvije pune vreće), te jednu odbačenu automobilsku gumu. Količina prikupljenog otpada bila je relativno mala, ali već samo postojanje otpadne ambalaže, guma, plastike ili bilo druge koje vrste otpada od ljudske proizvodnje u jezeru ukazuju na danas čest problem neprimjerenog odlaganja otpada i onečišćavanja okoliša.

Prostor RSC-a Jarun zelena je oaza grada Zagreba a jezero Jarun, uz svoju multifunkcionalnost (sportovi na vodi, kupanje, ribolov i sl.), dom je mnogim biljnim i životinjskim vrstama koje ovise o njegovoj čistoći i kakvoći jezerske vode. Zbog toga je zadatak svakoga od nas povećati svoju ekološku svijest i dodatno se educirati u smislu odlaganja otpada na za to predviđena mjesta. Jer, kako izreka kaže: „Prirodu nismo naslijedili od naših predaka, nego smo je posudili od naših unuka.“