English
Mapa webaKontakt


Think Green 2015. – eko akcija čišćenja Jaruna 3. listopada 2015.

OBAVIJEST

Zagreb, 2. listopada 2015. Ustanova upravljanje sportskim objektima obavještava poštovane korisnike da na Jarunu  Ronilački klub Roniti se mora i časopis NATIONAL GEOGRAPHIC HRVATSKA pozivaju vas da se pridružite u ekološko- humanitarnoj akciji Think Green – Jarun 2015 koja će se održati u Zagrebu, u subotu 3. listopada 2015. godine, na jezeru Jarun od 10-17h.
Danas kad se cijeli svijet suočava s globalnom krizom izumiranja, koja prijeti ne samo prirodnom okruženju nego i ljudskoj populaciji, vrlo je važno kontinuirano ukazivati na važnost našeg prirodnog okruženja. Očuvanje prirode i prirodnih resursa osnova je za razvoj daljnjeg života na zemlji uključujući hranu, piće, lijekove, goriva pa čak i građevne materijale. Ekološki sustavi našeg planeta opskrbljuju nas mnogim  nezamjenjivim izvorima i uslugama kao što su zrak i čista voda, tlo, oprašivanje, regulacija klime itd.
Zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika u ronjenje i ekologiju okupljenih oko RK Roniti se mora i časopisu NATIONAL GEOGRAPHIC HRVATSKA, jezero Jarun će hvalevrijednom inicijativom obilježiti ovaj dan ekološkom i humanitarnom akcijom koja će se sastojati od:
  • čišćenja Jarunskog jezera i površine oko jezera;
  • predavanje o invazivnim stranim vrstama u ekosustavima kopnenih voda za djecu i odrasle
  • prikupljanje sredstava za SOS Dječje selo Hrvatska
RK Roniti se mora će u sklopu eko akcije organizirati i edukaciju za mlade o ronjenju i potrebnoj opremi, životinjskom i biljnom svijetu u vodama te podvodnoj fotografiji. Svoj dolazak najavilo je preko 100 ronilaca iz Hrvatske i inozemstva, a u akciju čišćenja Jaruna uključio se Grad Zagreb, brojni drugi gospodarski subjekti i poznate osobe koje podupiru ideju očuvanja prirodnih bogatstava. Organizatori najavljuju cjelodnevnu zabavu za velike i male, a pozivaju i građane da budu dio ovog događanja.

Program održavanja ekološke akcije:
09:30 - 10:00 - registracija svih sudionika i podjela poklon paketa (ispred zgrade Uprave Jarun na Otoku Univerzijade)
10:45 - Otvaranje ekološke akcije
11:00 - glavni urednik NGH g.Hrvoje Prćić
11:15 - Zajedničko fotografiranje svih sudionika
11:20 - izjave za medije
12:00 - Početak predavanja za djecu i roditelje
12:00 - 13:30 Čišćenje jezera Jarun - lokacija Veliko jezero i okolice oko jezera
14:00 – Ručak za sve sudionike akcije
17:00 - Zatvaranje eko akcije Think Green – Jarun 2015.