English
Mapa webaKontakt


Poribljavanje jezera Jarun

Poribljavanje jezera Jarun obavlja se od 1993. godine sa svrhom održanja kakvoće vode na razini pogodnoj za kupanje i rekreaciju te oblikovanja ihtiostrukture koja će u najboljoj mjeri održavati kakvoću vode na toj razini. 

Ove godine poribljavanje Jaruna će biti u petak, 29.04.2016. godine, te će u periodu od 30. travnja do 06. svibnja biti zabranjen ribolov na RŠC Jarun.

Ustanova Upravljanje sportskim objektima ovlaštenik je ribolovnog prava u izdvojenoj ribolovnoj zoni jezera Jarun kojom upravlja prema Ribolovno-gospodarskoj osnovi, koja je temeljni dokument za gospodarenje pojedinom ribolovnom zonom ili ribolovnim područjem (prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, NN 106/01, 07/03, 174/4, 10/05, 14/14). Na temelju Ribolovno-gospodarske osnove određene su vrste i količina ribe te način poribljavanja.
 
Stvaranje optimalne ihtiostrukture složen je i dugotrajan proces. U tu svrhu u jezero se unose bijeli amur, bijeli i sivi glavaš, smuđ, pastrvski grgeč.
 
Neposredno prije ispuštanja ribe u jezero, potrebno je izmjeriti temperaturu vode jezera i temperaturu vode u bazenima za transport ribe, pri ćemu temperaturna razlika ne smije biti veća od 5oC.
 
Nakon poribljavanja, potrebno je zabraniti bilo kakav ribolov u razdoblju od 7 dana, u svrhu zaštite nasađenog ribljeg materijala.